Ενωμένη Κύπρος

12 θέσεις για τη λύση του Κυπριακού και την ανατροπή του status quo

Το Κυπριακό πρόβλημα είναι απόρροια της αδυναμίας των ιστορικών πολιτικών ηγετών του τόπου να αποδεχτούν την  Ανεξαρτησία της Κύπρου και το δικοινοτικό χαρακτήρα του νέου κράτους. Η εθνοτική αντιπαλότητα οδήγησε στις παρεμβάσεις και τις επεμβάσεις των εγγυητριών δυνάμεων, στην στρατιωτικοποίηση του προβλήματος και εντέλει στην πληθυσμιακή και γεωγραφική διχοτόμηση.

Τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της κατεπείγουσας λύσης του Κυπριακού και αγωνιζόμαστε για την εγκαθίδρυση ενός ομοσπονδιακού κράτους, που θα ανατρέπει το status quo και θα δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής σύνθεσης. Η Διζωνική Ομοσπονδία είναι μορφή πολιτεύματος η οποία θα επιτρέψει στις πέντε κοινότητες του νησιού να συμβιώσουν σε συνθήκες ισοτιμίας και ειρήνης, σε ένα λειτουργικά ενωμένο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μορφή της λύσης του Κυπριακού προβλήματος έχει ήδη καθοριστεί και περιγράφεται στις Συμφωνίες Κορυφής του 1977 και 1979 και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ τα τελευταία 40 χρόνια. Είναι η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) που έχει επιβεβαιωθεί στα Εθνικά Συμβούλια του 1989 και 2009, στη συμφωνία Παπαδόπουλου-Ταλάτ το 2006 καθώς και στις προγραμματικές διακηρύξεις όλων των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1983.

Έχουμε την άποψη πως η αρχή του «τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα» δεν είναι παραγωγική και δεν έχει βοηθήσει στην πρόοδο των συνομιλιών όλες αυτές τις δεκαετίες. Η δική μας η θέση είναι ότι πρέπει οι δύο κοινότητες να επανέλθουν το ταχύτερο δυνατό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνεχίζοντας από το σημείο που εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια τον Ιούλιο του 2017, επιβεβαιώνοντας τη σωρεία συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν και συζητώντας πάνω στις λίγες εναπομείνασες διαφορές. Μια σύναψη στρατηγικής συμφωνίας θα «κλειδώσει» τις συγκλίσεις καθώς και το πλαίσιο Γκουτέρες.

Η Κίνηση δεν έχει κόκκινες γραμμές σε οποιαδήποτε πρόνοια, εφόσον είναι συμβατή με τις καθορισμένες αρχές λύσης του προβλήματος και τα πλαίσια που κατατέθηκαν από τον ΟΗΕ. Επιπρόσθετα, εκτιμούμε πως ο ορισμός χρονοδιαγραμμάτων στις συνομιλίες ωφελεί το σκοπό της επίτευξης συμφωνίας και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις όποιες παρελκυστικές πολιτικές. Ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ των συμφερόντων του λαού συνολικά και δημιουργεί τετελεσμένα που είναι δύσκολο να ανατραπούν χωρίς αποφασιστικότητα για λύση εντός καθορισμένων χρονικών πλαισίων.

Για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων, που θεωρείται κομβικό, εκτιμούμε πως στο πλαίσιο Γκουτέρες του 2017 προσφέρεται μια ικανοποιητική βάση προσέγγισης των θέσεων των δύο πλευρών. Το ζήτημα των Εγγυήσεων έχει μια ιστορικότητα που δεν μπορεί να παραγνωρίζεται. Η δογματική θεώρηση του ζητήματος θεωρούμε πως προέρχεται από τη μονομερή παρουσίαση των ιστορικών δεδομένων του Κυπριακού, αλλά και την απροθυμία για μια συνολική διευθέτηση.

Στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, το Κίνημα θεωρεί πως οι μονομερείς ενέργειες όλων των πλευρών δυναμιτίζουν το κλίμα και λειτουργούν ως τροχοπέδη για την επίτευξη συμφωνίας. Εισηγούμαστε μια δικοινοτική επιτροπή μελέτης και διαχείρισης της ενεργειακής προοπτικής της χώρας μας, υπογραμμίζοντας πως η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων αλλά και η ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια, θα πρέπει να γίνεται με ένα περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο.

Η πάροδος του χρόνου χωρίς επίλυση των περιουσιακών ζητημάτων δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές ανισότητες καθώς και ένα βαρύ κόστος στους φορολογούμενους προς αποκατάσταση ολοένα και περισσότερων γενεών εκτοπισμένων, με παροχές που δεν βοηθούν ουσιαστικά. Η λύση του Κυπριακού θα επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να ανακτήσουν ή να ανταλλάξουν τις περιουσίες τους στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Το Κίνημα είναι αλληλέγγυο με τον αγώνα για επιστροφή της πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Εκτιμούμε επιπρόσθετα πως αυτή η εξέλιξη θα επιταχύνει τη διαδικασία για μια συνολική λύση.

Για όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο, θεωρούμε πολύ σημαντική την καλλιέργεια κουλτούρας συμβίωσης μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου. Ως εκ τούτου, έχουμε την πεποίθηση πως τα σημεία διέλευσης που κατοχυρώθηκαν στη βάση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμφωνήθηκαν από τις δύο κοινότητες, θα πρέπει να παραμένουν ανοικτά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Επιπλέον, εισηγούμαστε τη διάνοιξη περισσότερων σημείων ώστε να διευκολύνεται η επαναπροσέγγιση και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Η μη λύση διαβρώνει επικίνδυνα τις συνειδήσεις των πολιτών και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος και εξυπηρετεί μόνο ιδιοτελή συμφέροντα που λειτουργούν εις βάρος του συνόλου του κυπριακού λαού. Η διαιώνιση του προβλήματος, η αντιπαράθεση και οι ανταγωνισμοί προκαλούν ακόμα πιο δυσεπίλυτες διαφορές και εντάσεις που ζημιώνουν τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα. Αντίθετα, η λύση του κυπριακού δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεργαστούν, ώστε να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και με στόχο την ανατροπή του ζημιογόνου και επικίνδυνου status quo μέσω της ομοσπονδιακής επανένωσης της χώρας μας.

Το Κίνημα έχει την πρόθεση να συνεργαστεί με κάθε οργάνωση ή πολιτική δύναμη που τοποθετεί εμπράκτως τη συμφωνημένη λύση στην κορυφή των επιδιώξεών της. Είμαστε μαζί με κάθε πολίτη που αγωνίζεται για την επαναπροσέγγιση και την επανένωση, κόντρα στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία και απέναντι στις διχοτομικές λογικές και πολιτικές. Καλούμε σε συμπόρευση κάθε Κύπριο και Κύπρια που δεν παραιτείται από τον αγώνα για μια ενωμένη και ομόσπονδη πατρίδα, που δεν συμβιβάζεται με τη διαίρεση και θέλει να συμβάλει στην ύστατη αυτή προσπάθεια για να ανατραπεί η πορεία προς την οριστική διχοτόμηση.