Το μένος του αρχισυντάκτη του Φιλελευθέρου για το νεαρό υποψήφιο Χριστόφορο Τριανταφύλλου και τις ιδέες του

Το μένος του αρχισυντάκτη του Φιλελευθέρου για το νεαρό υποψήφιο Χριστόφορο Τριανταφύλλου και τις ιδέες του

Έχασε τη ψυχραιμία του ο αρχισυντάκτης του Φιλελευθέρου, Άριστος Μιχαηλίδης, παρακολουθώντας την παρουσίαση του υποψηφίου μας Χριστόφορου Τριανταφύλλου σε μεσημβρινή πολιτική εκπομπή του ΡΙΚ 1 στις 28 Απριλίου.

Με το κύριο άρθρο του στις 29 Απριλίου με τίτλο «Οι εθνομηδενιστές, η Κερύνεια και οι υποψήφιοι που θα μας σώσουν»*, ο κ. Μιχαηλίδης επιχειρεί να αποδομήσει και να απαξιώσει τις αναφορές του Χριστόφορου Τριανταφύλλου σε εθνικιστική Παιδεία που ελέγχεται από την Αρχιεπισκοπή, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «ανεγκέφαλοι», «εθνομηδενιστές» και «κουραφέξαλα».

«Άμα πιστεύεις ότι σήμερα στην Κύπρο η Παιδεία παράγει εθνικιστές κι ότι η Αρχιεπισκοπή έχει λόγο στην Παιδεία, πάει να πει ότι δεν έχεις ιδέα, απλώς ρίχνεις ατάκες κενές περιεχομένου» υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο γνωστός για τις απόψεις του αρχισυντάκτης του Φιλελευθέρου, εξαπολύοντας μάλιστα και τη λάσπη πως οι πολίτες με αυτές τις απόψεις «θεωρούν εθνικιστικό ακόμα και να λες ότι η Κερύνεια είναι σκλαβωμένη και πρέπει να παλέψουμε να ελευθερωθεί».

Ανεξάρτητα από το μένος και τους ανοίκειους χαρακτηρισμούς του Άριστου Μιχαηλίδη, η πραγματικότητα είναι πως η Δημόσια Παιδεία είναι άμεσα ελεγχόμενη από την Αρχιεπισκοπή σε πολλά επίπεδα. Είναι γνωστό για παράδειγμα πως η Ιερά Σύνοδος θεωρεί πως επιβάλλεται να εγκρίνει το διορισμό του εκάστοτε πολιτικού προϊστάμενου του Υπουργείου Παιδείας αλλά και πως καθοδηγεί σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη διδασκαλεία του δόγματος και την προώθηση της εκκλησιαστικής ζωής στην εκπαίδευση.

Είναι επίσης αυταπόδεικτο για εμάς το γεγονός πως τα σχολεία μας προάγουν τον εθνικισμό και την μονομέρεια, τόσο μέσα από το αναλυτικό όσο ειδικά μέσα από το «κρυφό αναλυτικό» πρόγραμμα, τους εθνικούς εορτασμούς, τις σχολικές παρελάσεις, τους «όρκους στη σημαία» και άλλες διαδικασίες που υποβιβάζουν και λογοκρίνουν το δικοινοτικό χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την πολιτειακή υπόσταση του Κύπριου πολίτη.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία άλλωστε η μεγάλη αποδοχή ακροδεξιών, εθνικιστικών και αντιομοσπονδιακών πολιτικών κινημάτων ανάμεσα στη νεολαία αλλά και το γεγονός πως διάφορες μετρήσεις της κοινής γνώμης παρουσιάζουν την ηλικιακή ομάδα 18 έως 35 να αντιμετωπίζει καχύποπτα τη λύση του Κυπριακού στα γνωστά και συμφωνημένα πλαίσια.Στις 30 Μαϊου δεν τους χαρίζουμε το μέλλον μας. Τώρα υπάρχει επιλογή, και όπως όλα δείχνουν έχει ήδη αρχίσει να τρομάζει τους θεματοφύλακες της κυρίαρχης ιδεολογίας.

* Α. Μιχαηλίδης (Φιλελεύθερος) ‘Οι εθνομηδενιστές, η Κερύνεια και οι υποψήφιοι που θα μας σώσουν‘ 29/4/2021