Δελτίο Τύπου: Κυνήγι μαγισσών από τον Προδρόμου – Σφοδρή καταγγελία για τις μεθόδους «ιεράς εξέτασης» που εφαρμόζει το ΥΠΠΑΝ απέναντι στον εκπαιδευτικό Γιώργο Γαβριήλ

Δελτίο Τύπου: Κυνήγι μαγισσών από τον Προδρόμου – Σφοδρή καταγγελία για τις μεθόδους «ιεράς εξέτασης» που εφαρμόζει το ΥΠΠΑΝ απέναντι στον εκπαιδευτικό Γιώργο Γαβριήλ

Το Κίνημα Κυπριωτισμού καταγγέλλει τις μεθόδους «ιεράς εξέτασης» που εφαρμόζονται από το Υπουργείο Παιδείας για τη δίωξη του ζωγράφου και Διευθυντή σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης Γιώργου Γαβριήλ, αναφορικά με έργα που δημιούργησε στον ελεύθερο του χρόνο και τα οποία θεωρήθηκαν ότι προσβάλλουν το εθνικό και θρησκευτικό αίσθημα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σταύρου Αντωνίου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδα Πολίτης στις 14 Απριλίου*, ο Γ. Γαβριήλ κατηγορείται πλέον και για παράλειψη καθήκοντος σε σχέση με την αποστολή του δημόσιου σχολείου να καλλιεργήσει το εθνικό φρόνημα στους μαθητές.

Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως «το Υπουργείο Παιδείας επανήλθε με νέο κατηγορητήριο κατά του καθηγητή τέχνης, όπου συμπεριέλαβε και το στοιχείο του εθνικού φρονήματος στα σχολεία, καλώντας τον κ. Γιώργο Γαβριήλ να απαντήσει μέχρι αύριο Πέμπτη 15/04 στα νέα τεκμήρια που επισύναψε στην επιστολή που του παρέδωσε την περασμένη Παρασκευή 09/04».

Ουσιαστικά, ο Γιώργος Γαβριήλ «καλείται να αποδείξει την εθνικοφροσύνη του» μέσα από τεκμήρια κατά πόσον εφάρμοζε τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας για τις εθνικές επετείους και τις θρησκευτικές εορτές. Αν, δηλαδή, ως διευθυντής σχολείου μεριμνούσε για την πραγματοποίηση των εθνικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, των παρελάσεων, των εκκλησιασμών και των εξομολογήσεων μαθητών αλλά και την ανάγνωση των μηνυμάτων του Υπουργού Παιδείας. Σύμφωνα μάλιστα με την ανταπόκριση, οι αρχές ερευνούν ακόμη και το ενδεχόμενο οι σχολικές εκδρομές να μη είχαν ως προορισμό τα εθνικά μνημεία και τις εκκλησίες.  

Στη βάση αυτής της πληροφόρησης καλούμε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις αλλά και τα κόμματα να πάρουν θέση απέναντι σ’ αυτές τις μεθόδους και να προχωρήσουν σε καταγγελία της πολιτικής διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας για το κυνήγι μαγισσών που έχει επιδοθεί.

Κοσμικό και κυπροκεντρικό σχολείο τώρα!

Το Κίνημα Κυπριωτισμού έχει θέσει ως βασικό του στόχο την οικοδόμηση πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών και συνεργασιών έτσι ώστε να συζητηθούν ριζοσπαστικές αλλαγές στη Δημόσια Εκπαίδευση που να περιλαμβάνουν:

  • Την κατάργηση των σχολικών εκκλησιασμών, των ενδοσχολικών εξομολογήσεων και άλλων θρησκευτικών τελετουργιών.
  • Την μετατροπή του ομολογιακού μαθήματος των Θρησκευτικών σε μάθημα Θρησκειολογίας, ιστορίας των Θρησκειών, Φιλοσοφίας και Ηθικής.
  • Την κατάργηση εκκλησιαστικών αργιών όπως τα ονομαστήρια του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου, των Τριών Ιεραρχών, του Αποστόλου Βαρνάβα και των τοπικών πολιούχων Αγίων.
  • Τη μετατροπή των εθνικών εορτασμών σε μέρες αναστοχασμού και δημιουργικότητας με οικουμενικά και δημοκρατικά μηνύματα καθώς και την κατάργηση των σχολικών παρελάσεων.

Ήδη, μέσα από την εκλογική συνεργασία με την πρωτοβουλία «Αμμόχωστος-Για την Κύπρο», προωθούνται πολιτικές θέσεις που αποσκοπούν στον πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας και υπογραμμίζουν την ανάγκη για κοσμικά και κυπροκεντρικά σχολεία που να δίνουν έμφαση στην ανάγκη για ειρήνη, επανένωση και συνεργασία ανάμεσα στις κοινότητες.

Κίνημα Κυπριωτισμού, 14/4/2021

* Σταύρος Αντωνίου (14/4/21): Από τα έργα τέχνης στράφηκαν στο εθνικό φρόνημα του Γιώργου Γαβριήλ – Σε Ιερά Εξέταση μετατρέπεται το Υπουργείο Παιδείας;