12 θέσεις για μια νέα εποχή!

Για μια νέα εποχή

Η φιλοσοφία μας γεννιέται από την ανάγκη της ανεξαρτησίας, της αυτοτέλειας και της ενότητας της Κύπρου και του λαού της. Η υπεράσπιση του κοινού σπιτιού όλων των κοινοτήτων της Κύπρου απαιτεί και διαμορφώνει ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, όπου η κοινοτική προέλευση του Κύπριου πολίτη δεν προηγείται αλλά έπεται της συνταγματικής του υπόστασης. Πιστεύουμε πως η διεκδίκηση λόγου και αντιπροσώπευσης με το πρόγραμμα του Κινήματος Κυπριωτισμού θα βοηθήσει την κυπριακή κοινωνία, κάνει πράξη την πολυφωνία και εμπλουτίζει το πολιτικό περιβάλλον του τόπου μας.

Η χώρα μας δεν έχει ακόμα καθιερώσει Κυπριακό Ύμνο εξήντα χρόνια μετά την Ανεξαρτησία, δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τον ελληνικό και τον τουρκικό εθνικισμό αλλά ούτε και να αντιμετωπίσει την κάθε κοινότητα ως μέρος του συνολικού οικοδομήματος. Η ιστορία του τόπου παρουσιάζεται μονόπλευρα και αποσπασματικά ενώ υιοθετούνται άκριτα τα αφηγήματα, οι επέτειοι και οι συμβολισμοί των «μητέρων πατρίδων». Ως αποτέλεσμα διαμορφώνονται γενιές χωρίς ανεπτυγμένη κυπριακή συνείδηση, οι οποίες κατ’ επέκταση αδυνατούν να εκτιμήσουν τις πραγματικότητες και να συμβάλουν στην ενότητα της χώρας.

Οι θέσεις του Κινήματος Κυπριωτισμού δεν έρχονται να καταργήσουν ή να περιθωριοποιήσουν το αίσθημα της καταγωγής. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας και να προστατεύει τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις του κάθε πολίτη. Την ίδια ώρα όμως, είναι επίσης βασική της υποχρέωση να παράγει και να προωθεί συμπεριληπτικές θεωρήσεις και πολιτικές που να υπερασπίζονται στην πράξη τον πολυπολιτισμικό και συνεταιριστικό χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ευθύνη για τη δημιουργία και τη διαιώνιση του Κυπριακού δεν κατανέμεται απόλυτα στις ξένες δυνάμεις, ούτε είναι «κυρίως πρόβλημα εισβολής και κατοχής» όπως εξηγείται από τα υπόλοιπα κόμματα και την επίσημη ρητορική. Απόδειξη γι’ αυτό, είναι πως ακόμα κι αν θεωρητικά εκλείψουν οι έξωθεν παρεμβάσεις και αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, οι δύο μεγάλες κοινότητες δεν δείχνουν να διαθέτουν τα αναγκαία αποθέματα εμπιστοσύνης ή τις κοινές εκείνες αντιλήψεις που θα τους επιτρέψουν να ομονοήσουν για το μέλλον του τόπου.5. Κοσμικό κράτος, κοσμικό σχολείο, δημοκρατικοί πολίτες

Για τους πιο πάνω λόγους, το Κίνημα προτείνει να τολμήσουμε αυτά που δεν έγιναν μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας: να επενδύσουμε στην κοινή κυπριακή μας ταυτότητα και να εφαρμόσουμε στην πράξη την ανεξιθρησκεία και το κοσμικό κράτος. Να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, επιστημονικό και οικουμενικό σχολείο που θα διδάσκει και τις δύο επίσημες γλώσσες του νησιού και θα διαμορφώνει ευτυχισμένους, φιλειρηνικούς και δημοκρατικούς πολίτες, έτοιμους να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα και να συνεργαστούν για την ευημερία ολόκληρης της χώρας.

Εκτιμούμε πως η διαφθορά και η σήψη των θεσμών είναι συνδεδεμένες με την απροθυμία του κατεστημένου για επίλυση του Κυπριακού με όρους ισοτιμίας. Τα τοπικά συμφέροντα έχουν εκμεταλλευθεί τη διαίρεση και την πόλωση για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους και να χειραγωγούν την κοινωνία. Το κίνημα θα εργαστεί για το κράτος δικαίου που όλοι επιζητούμε, για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας, του συστήματος δικαιοσύνης και του στρατεύματος. Θα παλέψουμε για τη διαφάνεια, την πάταξη της διαπλοκής, του οικονομικού εγκλήματος και των πελατειακών σχέσεων, για την εξάλειψη του ρατσισμού και όλων των μορφών διακρίσεων.

Θα αγωνιστούμε για τα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα, για ένα προσιτό και αποτελεσματικό σύστημα υγείας, για τις ίσες ευκαιρίες, τη νεανική επιχειρηματικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό. Θα διαμορφώσουμε προτάσεις για την υλοποίηση της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη, για την προστασία του περιβάλλοντος και την υπεύθυνη πολεοδομία, για τον πολιτισμό και τους Κύπριους καλλιτέχνες που βιώνουν διαχρονικά το υποκριτικό ενδιαφέρον του πολιτικού συστήματος.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στο κόστος διαβίωσης που παραμένει δυσανάλογα ψηλό σε σχέση με τα εισοδήματα των πολιτών. Τα επίπεδα φτώχιας στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αυξημένα κατά την τελευταία δεκαετία και αποκλίνουν σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα με τη πολύπλευρη στήριξη των μη προνομιούχων ομάδων του πληθυσμού, το κίνημα θα ασχοληθεί εντατικά με την μελέτη σχεδίων που θα αντιμετωπίζουν το δυσβάσταχτο κόστος της στέγασης για τη μέση οικογένεια και τη νέα γενιά.

Είμαστε ένα ιδεολογικά μετριοπαθές κίνημα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Θεωρούμε πως στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κράτος και η κοινωνία μας μπορούν να αναπτύξουν πιο εύκολα τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουμε σε σχέση με την κυπριακή ενότητα, την ισοτιμία των κοινοτήτων και εν γένει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Από την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ η Κύπρος μπορεί να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη, τα οποία παρόλα αυτά μετριάζονται από την κακοδιαχείριση στο εσωτερικό και τη μη επίλυση του μεγάλου μας προβλήματος.

Το διχοτομικό status quo δεν είναι βιώσιμο, εγκυμονεί ακόμα περισσότερους κινδύνους και επιβάλλεται να το ανατρέψουμε το γρηγορότερο δυνατό. Τασσόμαστε αποφασιστικά υπέρ μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες. Στηρίζουμε τους κατοίκους των Βαρωσίων στις διεκδικήσεις τους και θα επιδιώξουμε την ίση κατανομή βαρών για όλους τους εκτοπισμένους, φροντίζοντας ταυτόχρονα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Το κίνημα αναπτύσσει παράλληλα πολιτικές σχέσεις με πρόσωπα, φορείς και κόμματα στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένας κοινός διακοινοτικός πολιτικός χώρος που να συμμετέχει στις διεργασίες και των δύο πολιτειών, διεκδικώντας την εφαρμογή των προγραμμάτων του σε ολόκληρη την Κύπρο. Θεωρούμε πως μόνο μέσα από μια ολική αντίληψη για τη χώρα μας μπορούμε να προσφέρουμε ουσιαστικές υπηρεσίες και να επιταχύνουμε τη μεγάλη αλλαγή.

Έχουμε τη βαθιά πεποίθηση πως η φιλοσοφία μας είναι η σωστή απάντηση στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και πως μπορεί να δώσει ώθηση και εφόδια στη νέα γενιά ώστε να δει το μέλλον της με αισιοδοξία. Έχουμε το όραμα για μια επανενωμένη, μεγάλη και ισχυρή Κύπρο της ειρήνης, της δημιουργίας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Στηρίξτε το Κίνημα Κυπριωτισμού για να φέρουμε όλοι μαζί μια νέα εποχή για τη χώρα μας.